Alt skjer på mobilen – fjernstyr oppvarmingen og mye mer

I dag skjer nesten alt fra mobilen, og de fleste av oss har alt fra strømmetjenester og pengespill til bilens egen app og boligalarmen på mobilen. Det er kanskje ikke like vanlig med full kontroll over oppvarmingen hjemme ennå, selv om det er alt flere som også kan styre i hvert fall noen panelovner fra mobilen. Her finnes det spennende muligheter for integrasjon med andre tjenester.

Hvorfor har andre bransjer kommet så mye lengre?

Det er egentlig litt rart at smart hjem generelt, og oppvarming spesielt, faktisk ikke har kommet spesielt langt. Mange andre bransjer har omfavnet nettets muligheter fullstendig, og det finnes praktisk talt en app for alt.

For noen bransjer har det vært helt nødvendig å lage gode nettløsninger. Strømmetjenester, nettbanker og nettkasinoer kunne selvfølgelig ikke ha holdt fast ved gammeldagse analoge forretningsmodeller. Dessuten er konkurransen i disse markedene tøff, noe som gjør at tjenestene hele tiden må utvikles raskt. Når man tar en titt på for eksempel en Unibet nettside så er det åpenbart at det hele tiden kjempes om kundenes oppmerksomhet. Det samme har ikke vært tilfelle hva gjelder oppvarming, både fordi det er snakk om mer langsiktige investeringer som skiftes ut sjeldent og fordi bransjen i seg selv er relativt tradisjonell.

Smart oppvarming i fremtiden

Det finnes mange forskjellige måter å fjernstyre oppvarming på, og fremtidens oppvarming vil sannsynligvis være intelligent og tilpasse seg familiens vaner. Det kan være spennende å skru av og på panelovner fra mobilen noen ganger, men til syvende og sist er de fleste opptatt av å ha et system som bare fungerer. Det betyr at forskjellige sensorer og temperaturmålere kan snakke sammen med varmesystemet og dessuten ta høyde for andre faktorer som hvor mange som er hjemme eller hvordan været er ute.

På sikt er det absolutt mulig å se for seg systemer som tar seg av inneklimaet i stort, og gir funksjoner utover bare det å varme opp boligen. Det finnes allerede varmepumper som kan regulere luftfuktigheten i boligen ved å varme opp og kjøle ned luften, kombinert med smarte sensorer kan disse funksjonene benyttes slik at inneklimaet er optimalt til enhver tid.