Kvalitet er viktig – selv om det koster
Det er nesten alltid mulig å spare noen kroner ved å sammenligne flere tilbud, og det gjelder da selvfølgelig også rørleggertjenester. Seriøse selskaper forventer også dette, og bevisste forbrukere bidrar til sunn konkurranse i markedet. Samtidig er det svært viktig å huske på at pris faktisk ikke er alt, og det er kanskje spesielt viktig når det gjelder arbeid med vann, avløp og oppvarming i en bolig. Det er viktig å huske på at jobben som blir gjort ofte har en levetid på flere tiår, og at dårlig arbeid dessverre kan få store økonomiske følger.
Velg selskaper som kan gi garanti
Forbrukere har selvfølgelig reklamasjonsrett på arbeid som ikke utført på en riktig måte, men det kan likevel være smart å vurdere rørleggere som kan tilby ekstra garantier. En slik garanti forutsetter at selskapet fortsatt er i bransjen om fem eller ti år, og det er derfor mest relevant når man vurderer noen av de store kjedene.
Det er ikke nødvendigvis slik at en garanti alltid gir en mye bedre dekning enn reklamasjonsretten i seg selv, spesielt ikke på en konstruksjon som har lang forventet levetid, men det kan gi en ekstra trygghet å vite at man har et kontaktpunkt i tilfelle noe går galt. Det kan være lurt å ha dette i bakhodet allerede i begynnelsen av prosessen, vurder hva som vil skje hvis eller når det oppstår en feil.
Sjekk økonomien og historikken
Rørleggerbransjen er preget av både mange små frittstående selskaper og noen større kjeder. Å velge en stor kjede kan gi litt ekstra trygghet, men det finnes samtidig også en rekke gode og solide mindre rørlegger med lokal forankring. Når man velger en litt mindre aktør er det fornuftig å gjøre en del forarbeid:
- Sjekk referanser, og da helst noen som ikke er anbefalt av selskapet selv. Det er ikke en tilfeldighet av gode håndverkere får en god del av oppdragene sine via anbefalinger, og sjekk gjerne med venner og bekjente – kanskje de har ferske erfaringer med et selskap de kan gå god for?
- Økonomien til et selskap sier mye om hvordan det drives. I tillegg kan den gi noen signaler om hvor stabilt selskapet er. Det er enkelt å sjekke omsetningstall og resultat via tjenester som Proff, og varselbjellene bør ringe hvis et selskap har sviktende omsetning eller negativt resultat over tid.
Forbrukeren i en sårbar situasjon
Det er få boligeiere som har noen direkte fagkunnskap om rørleggerarbeid. Det er selvfølgelig helt i orden, det er ikke meningen at boligeier skal gjøre arbeid på anlegget selv – og i perioden som går mellom større oppussingsprosjekter kan alt av standarder og rutiner ha forandret seg. Samtidig setter det forbrukeren i en litt mer sårbar situasjon, i og med at det er vanskelig å etterprøve valg rørleggeren tar.
I helt spesielle situasjon er det kanskje et alternativ å benytte seg av ekstern fagkunnskap for å vurdere arbeid som er underveis, men det hører definitivt til unntakene. Husk dessuten at den tradisjonelle takstmannen sjelden har kompetanse på rørleggerarbeid. Samlet gjør dette det enda viktigere å velge en seriøs rørlegger, som vil gjøre arbeidet korrekt i henhold til de mest oppdaterte standardene. Et avsluttende tips i forhold til dette temaet er å se etter mesterbrev eller merket «Sentalt godkjent» fra Direktoratet for byggkvalitet. Selskaper som er omfattet av disse ordningene skal kjenne de norske systemene ekstra godt.