Vær forsiktig med egeninnsats

Det kan være fristende å skru litt selv på vann og avløp, med tanke på at det er langt fra gratis å benytte en profesjonell rørlegger. Samtidig er dette noe man virkelig bør være forsiktig med, fallhøyden er stor hvis noe ikke går helt som planlagt. Hvis resultatet med malekosten ikke blir helt som man har tenkt seg så får det sjelden så store konsekvenser, men hvis rør begynner å lekke kan det få gigantiske konsekvenser. Hvis det dessuten viser seg at skaden skyldes noe boligeier har gjort selv, så kan det potensielt også bli svært kostbart.

Hør med rørleggeren om hva du kan og ikke kan gjøre

Når det klør i fingrene etter å gjøre noe selv, da er det godt å vite at spesielt i oppussingsprosjekter er det selvfølgelig noe du kan gjøre selv. Noen velger å sette bort hele jobben, men noe riving og sjauing er for eksempel nesten alltid mulig å gjøre selv hvis man vil. Samtidig er det viktig å høre med rørleggeren hvordan man går fram med dette på best mulig måte. For eksempel så er det kanskje mulig å la rørleggeren skru av vannet til rommet som skal rehabiliteres, før man går løs på interiøret selv.

Noen få unntak, som for eksempel på hytta

For den som virkelig vil være hobbyrørlegger så finnes det noen få unntak. Det finnes for eksempel relativt omfattende systemer til hytter uten innlagt vann, der også amatører kan få slå seg løs. Med egne hurtigkoblinger, rør og oppvarming kan dette være et morsomt prosjekt for å få en litt høyere standard på en enkel hytte. Samtidig må man selvfølgelig ha et svært bevist forhold til det man driver med, selv om fallhøyden er betraktelig mye lavere på hytta er det fortsatt kjedelig med vannskader.

Det er også lov å rense sluk, bytte dusjhode og andre tilsvarende enkle oppgaver som faller inn under normalt vedlikehold. Det er likevel viktig at man vet hva man driver, hvis man er usikker er det mye bedre å stille «dumme spørsmål» enn å gjøre noe som kanskje forårsaker en kostbar og omfattende vannskade senere.